Despre noi

 

 Prezentare generala

 
               Comuna Salcia asezata în partea rasariteana a judetului Prahova în zona subcarpatica din bazinul superior al Cricovului Sarat la o distanta de 58 de km de orasul Ploiesti,resedinta judetului Prahova,este marginita la nord si est de judetul Buzau,la sud de comuna Sîngeru iar la vest de comuna Chiojdeanca. Dealurile înalte ale comunei,ajungând pâna la 711 m (vârful Salcia),sunt fragmentate de vaile sapate de cursurile de apa ce alimenteaza pârâul Salcia (afluent al Cricovului Sarat) care strabate median localitatea alcatuind o vale frumos serpuitoare printre dealuri,Valea Salciei. La început Salcia a facut parte din "Plaiul Despre Buzau" al fostului judet Sacueni iar din ianuarie 1945 trecea la judetul Prahova.
 

Scurt istoric

 
               Originile localitatii se pierd în negura veacurilor îndepartate când,din cauza navalirilor straine,locuitorii din câmpie se retrageau peste aceste meleaguri,localitatea Salcia fiind prin asezarea sa geografica un loc ideal pentru refugiu.Primul document cunoscut pâna acum,care atesta existenta asezarii este reprezentat de "o lista a megiesilor" care dateaza din anul 1577. De existenta unei scoli în Salcia aflam dintr-un document datat 7 noiembrie 1841 care reprezinta prima atestare documentara a scolii din aceasta localitate. Numele localitatii Salcia este legat,începând cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea de principalele evenimente istorice ale vremii: razboiul de independenta (1877-1878),rascoala din 1907 când au loc în comuna puternice framântari ale taranilor,cele doua razboaie mondiale,la toate aceste evenimente locuitorii comunei Salcia aducându-si contributia lor cu importante jertfe. Scoala cu clasele I-VIII Salcia este situata în comuna Salcia, judetul Prahova. Scoala cu clasele I-VIII Salcia functioneaza în trei corpuri de cladire situate în centrul comunei dupa cum urmeaza :
Scoala cu clasele V-VIII, construita în anul 1964 unde învata elevii de gimnaziu cu patru sali de clasa , doua cancelarii si hol;
Scoala cu cls. I-IV, unde învata doua clase de sine statatoare , respectiv clasa I si clasa a III-a; cu doua sali de clasa hol si biblioteca;
Scoala si gradinita, construita în anul 1924, unde învata o clasa de simultan II-IV si doua grupe de prescolari aceasta functionând în doua schimburi; cu doua sali de clasa si hol.
În catunul Rast, situat la aproximativ 3 km de centru comunei functioneaza sectia cu cls.I-IV Rast , învatamânt simultan cu o sala de clasa functionala hol si o cancelarie nefunctionala.
 
 

Conditii socio-economice ale zonei

 
               Farmecul aparte al peisajului,prezenta masivului de sare Salcia si prezenta unor manifestari de hidrocarburi (câtiva ani înainte de 1916 a fost exploatat aici un zacamânt de titei),unor izvoare de ape clorosodica si vulcani noroiosi confera zonei un interes deosebit. Asezarea geografica a comunei la altitudine de 500-600 m fata de nivelul marii,ofera locuitorilor conditii prielnice de practicare a agriculturii,îndeasebi a pomiculturii si cresterii animalelor.O alta îndeletnicire a locuitorilor este dulgheria. Populatia comunei este de aproximativ 1200 de locuitori din care 48,51% repezinta populatia de sex masculin si 51,49% - populatia de sex feminin.Media de vârsta a populatiei este de 50 de ani. La nivelul comunei exista primaria cu sediul în Salcia, o scoala cu clasele I-VIII (cu personalitate juridica),o gradinita cu program normal,dispensar medical,post de politie,7 magazine mixte. Scoala colaboreaza foarte bine cu Primaria Salcia si Consiliul local Salcia în ceea ce priveste repartizarea fondurilor bugetare pentru repararea,întretinerea si îmbunatatirea bazei materiale.Permanent,se colaboreaza cu organul local de politie prin întâlniri periodice pe diferite teme de educatie civica,rutiera,de aparare locala.Colaborarea cu organele sanitare din comuna este de asemenea permanenta,realizându-se prin controlul periodic al elevilor,prin sprijinul acordat de cadrele sanitare în educatia sanitara a elevilor.Foarte strânsa este si relatia Scoala-Biserica,preotul predând religia în scoala si realizând o educatie religioasa serioasa.